Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bankett (1. version)

2009.02.21

Kép

Tisztelt tanárok és kedves diáktársak!
 

            Elérkeztünk az utolsó naphoz, mikor fesztelenül tölthetjük el együtt ezt a vacsorát. Mondhatni az utolsó vacsoránkat így együtt. Bár akik eddig eljutottak a döntőben vannak, a dobogóra csupán akkor állhatunk mind fel, ha ebből az öt évből tanultunk, s most nem Radnóti köteteire vagy a kör egyenletére gondolok. Sőt még Szent Istvánról szerzett tudásunkat sem ide sorolnám. Mindezek csak az anyagi tudást mutatják, de mi az a gyakorlati tapasztalat, amit itt szereztünk?

            Megtanultuk, hogy hogyan gondolkoznak a felnőttek, s ezáltal mi magunk is azzá váltunk? Igen, felnőttünk. Míg egyesek 160 cm-rel koptatták a padot 0.-ban, mára minimum 161 cm-rel vagy mások 192 cm-rel magasodnak fölé. Felülről, vagy ahogy nézzük a jelenből nézünk vissza a kezdetekre. Belül gyereknek érezzük magunkat, sőt gyakran még úgy is viselkedünk, mint a 3 évesek: játszunk, csokiban fogadunk, verekszünk és a padon alszunk – persze soha nem órán! Gyerekkorunk óta ez most csak annyiban változott, hogy megtanultuk, mikor kell ezt az énünket elrejteni, komolynak lenni, szépen kiöltözni és azt mondani, na akkor most lássunk neki. Mert, hogy szeptemberben ez lesz. Egy új iskolát, vagy legalábbis új évet kezdünk egy új osztályban. Még ha voltak is olyan emberek, akik eddig idegesítettek, még azokat is hiányolni fogod. Nem feltétlenül azért, mert olyan bölcs lettél, hogy megtanultad szeretni mindazt, ami eddig idegesített, hanem mert egyszerűen megszoktad. Megszoktad, hogy xy ült melletted törin, és zzs súg neked, ha felelsz. A megszokás most emlékké válik és kérem, hogy ezt az emléket, akár örömteli, akár szomorú őrizzétek meg és tanárainkat is kérem, hogy őrizzék meg!

Hogy ha majd 60, 70, 100, 120 évesen emlékezünk vissza a 2009-es 13. c osztályra ne csak az jusson eszünkbe, hogy milyen rosszak voltak, és mennyit puskáztak, hanem az is, hogy tudtak ők összetartóak is lenni, egymást segíteni, tanulni és olykor-olykor jól teljesíteni, és emberként beszélgetni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.